CV #52het - 52 projekt

Az örök projekt: személyes weboldal és blog

- 2000-től -

Egyik számítástechnika órán azt a feladatot kaptuk, hogy csináljunk egy weboldalt.

Legyen rajta a nevünk, pár személyes információ (vagy bemutatkozás), címsor, linkek, meg ami jól esik. Volt akkoriban egy ingyenes hosztingszolgáltató (több más mellett, persze): a virtualave.net, ahova díjmentesen a világ másik feléről is lehetett egy aldomaint regisztrálni némi tárhellyel. Lett tehát a deejayy.virtualave.net, az első weboldalam helye.

Nem vittem túlzásba a designt, egyszerűen lemásoltam a Winamp "Help" oldalát csak kicseréltem benne a szöveget :)


önbizalom, az volt

elkészült szoftvereimet kínáltam letöltésre

Innen indult tulajdonképpen a ma is tartó webes karrierem 2000-ben: egy számítástechnika órai feladatként. Maga a HTML annyira egyszerű volt, hogy gyorsan bele tudtam mélyedni, majd következett a CSS és kifogytak az újdonságok, azt gondoltam, magabiztosan tudok statikus weboldalakat készíteni.

El kellett indulni valamelyik másik irányba, és egy osztálytársam akkor kezdett el kísérletezni a perl programnyelvvel, amivel lehetett dinamikus weboldalakat előállítani. Ez azt jelenti, hogy lehetett például fórumot vagy kommentfalat csinálni, tehát a látogatók által beküldött adatokat megjeleníteni ("interaktív" weboldal).

Közben volt egy designváltás 2001-ben: a nem létezőről egy gagyira.


úgynevezett "Főlap"
a letöltések itt is elérhetőek voltak

Ezeket a fantasztikus csillogó és ezüstös effekteket egyébként photoshop tutorialokból másoltam, mert a designhoz sosem értettem (sajnos ma is csak a másolás a legerősebb szintem a témában).

Mivel elkezdődött az egyetem, energiáimat más produktumokba öltem (de szerencsére technikai tudást sikerült mindemellett bővítenem): csináltam a kollégiumi internet-igényléshez/kezeléshez egy weboldalt, szintén perl-ben, ráadásul két verziót is.

Megbíztak már fizetős munkákkal is, voltak ügyfeleim akiknek például specifikus igényük volt a programnyelvet illetően, a perl-ről szépen lassan elkezdtem átállni a PHP-ra.

Idő közben bejött egy új fogalom az internetekbe: bárki lehet újságíró! Mégpedig úgy, hogy indít egy blogot! És ott azt ír, amit csak akar! Ebben én mondjuk sosem hittem, mert azért az nem csak úgy van, hogy írsz, hanem úgy, hogy olvassák is. Namármost a híroldalaknak van látogatottságuk, a tizenkétezer blognak egyesével meg annyira nincs.

Szóval én a blogot sosem a digitális újságírás értelmében használtam, hanem annak, aminek nevezik: webnapló, azaz (we)blog. Bár, ami azt illeti, a 2001-ben készült weboldalam "Főlapján" is tulajdonképpen posztok sorakoztak egymás alatt, csak akkor még nem volt így nevén nevezve.

Egy időben a kollégiumi internet-igénylő weboldalon volt egy blog szekció, ahova bárki írhatott. Persze csak én írtam, szóval az lett a személyes blogom. Egy-két érdekes témától eltekintve haszontalan volt.

Aztán, 2005-ben, amikor épp nem volt aktív projektem, két éjszaka alatt csináltam egy másik weboldalt, amiben már eleve volt blog szekció, konkrétan az volt a nyitólap.


Volt itt még egy "fotó" szekció, amit fotóblognak szántam, cikkek, ahova egy-egy érdekesebb témát akartam feltölteni és galéria bizonyos életeseményekről.

Azt hiszem, talán ez volt a legjobban sikerült design a blog történetében, persze ez is csak össze lett ollózva mindenféle mások által dokumentált ötletekből.

Utolsó bejegyzés 2007-ből való, amikor lediplomáztam végre. A weboldal eme formája nem volt annyira praktikus, mert nagyon kis hely állt rendelkezésre az érdemi résznek és éppen azt terveztem, hogy hosszabb technikai posztokat fogok közzétenni. Ezért kicsit átdesignoltam egy sokkal formálisabbra a külalakot.


Itt a blog már sokkal kevésbé volt személyes, csak egy-két fotó lógott ki a technikai témák közül. Készültek leírások mindenféle szoftverek trükkös telepítéséről, ritkán használt, de annál hasznosabb tippekről, munkához hasznos eszközökről. A még ma is aktuális leírások egyébként megtalálhatók a jelenlegi blogon.

A blogolás nálam elég sokszor eseti jellegű volt, volt, hogy egy évig nem született bejegyzés, majd egy hónap alatt három is. Nagyon hektikus volt a posztok megjelenése, ezért egyszercsak úgy döntöttem, megszűntetem.

Ezt az állapotot két évig őriztem meg, ugyanis 2011-ben ismét elhatároztam, hogy valahova azért mégiscsak fel kellene írni a hasznos tapasztalatokat. Ezzel elérkeztünk a blog mai formájáig, mivel 7 éve érdemi változás nem volt, csak néhány poszt. Átmentettem korábbról az érdekes és aktuális bejegyzéseket.


Többször gondolkodtam már azon, hogy kap egy új designt és egy átláthatóbb struktúrát, de nem volt még érkezésem ennek kivitelezésére.

Most pedig előállt egy elég érdekes helyzet: a jelenleg CV-ként használt oldalban (amit épp olvasol) közzé akartam tenni az álláskeresésem történetét. Azután poszt posztot követett, elővettem egy régen tervezett projektet (#52het) ami jellegéből adódóan implikál elég sok bejegyzést és tulajdonképpen itt van a legjobb helye. Blognak is lehet éppen nevezni, bár inkább a múltból építkezik, mint a jelenből.

Továbbá készült már ide is pár bejegyzés, ami kilóg az #52het-ből, így mondhatjuk, hogy kezd blogosodni, de még nincs a fejemben a koncepció, hogy mikor és hogyan fog a régi blog és a CV blog összeérni.