CV #52het - 52 projekt

CD és DVD katalogizáló

- 2001 -

2001 környékén nekem már körülbelül 30 CD lemezem volt. A tartalmuk teljesen vegyes, programok, játékok, zenék biztonsági másolatai. Fejben tartani lehetetlen, a lemezekre szöveget írni sem túl praktikus, maximum pár kulcsszót, de akkor is elég lassú a keresés.

Volt erre a célra egy szoftver, a WhereIsIt?, ami végignézte a CD-k tartalmát, a saját kis struktúrájában rögzítette és adott egy intéző jellegű felületet, ahol akkor is belepillanthattunk a lemezen lévő fájlok listájába, ha az éppen nem volt a meghajtóban. Zseniális eszköz a datahoardereknek, mint amilyen én is vagyok (a hoarder a tipikus gyűjtögető, akinek a lakásában/házában csak kitaposott ösvényeken tudsz közlekedni a plafonig érő dobozok és kacatok miatt - na, ugyanez, csak adatokkal).

Időközben egyre inkább rákaptam a PCX magazin által is szokszor forrásként használt ftp.sac.sk szoftverbázisra, ami a mai napig változatlan formában működik. Ide hasznos (alapvetően power usereknek szánt) szerszámokat töltöttek fel a karbantartói. Itt találtam meg az ADC-t, azaz az Advanced Disk Catalog nevű programot is.

Az ADC nagyon hasonló volt a WhereIsIt-hez, pontosan ugyanazt is csinálta, viszont volt egy óriási előnye: létezett egy ADC plugin a FAR Managerhez, így abban is lehetett a CD-k tartalmát böngészni, nem pedig ebben az erőltetett kezelőfelületben, amiket ezek a katalogizálóprogramok nyújtottak. Teljesen olyan volt, mintha valóban betettem volna a lemezt a meghajtóba.

Az ADC fejlesztését sajnos hamar abbahagyták, pedig érezhetően lett volna még mit fejleszteni rajta. Ekkor felötlött bennem, hogy mi volna, ha ezen a problémán én változtatnék és elkezdtem írni egy hasonló módon működő lemezkatalogizáló programot. Több dolog is szerepelt a tervek között, amiből sajnos nem sok minden valósult meg, úgy mint:

Ebben az időben ismerkedtem meg a KOL (Key Objects Library) nevű szoftvercsomaggal. Ennek az volt az előnye a hagyományos Delphi-ben készített programokkal szemben, hogy kihagyták belőle azt a rengeteg sallangot, amit a Delphi mindig hozzádobott a kész szoftverhez. Így lett például egyetlen gomb megjelenítésére egy 270kb-os program (mint ha egy hipermarketben egyetlen polcra raknál egyetlen babkonzervet és ez lenne a teljes áruház készlete). Ezzel szemben a KOL egy 16kb-os programot generált, ami sokkal gazdaságosabb és még gyors is.

Szóval összeraktam a programokat (katalogizáló és abban kereső) KOL-lal, mindkettő szupergyors és extrém kicsi volt.

Így kellett bescannelni egy lemez tartalmát (a 10kb-os catmaker.exe szoftverrel):

W:\52het\26-2001-katalogus\kol\catmaker>catmaker.exe
Mi legyen a fájl neve? (ha már létezik, akkor hozzáír) : ..\pelda.act
Melyik meghajtót szeretnéd scannelni? (pl. E) : D
Hányas számú lesz ez a katalógusban (00 - 99)? : 01

És így működött a keresés (a 23kb-os searcher.exe szoftverrel):


megkerestem az adc-t a frissen katalogizált D: meghajtómról

Github repó