CV #52het - 52 projekt

StartX - Cseréljük ki a windows tálcáját és a Start menüt

- 2001 - 2003 -

A Windows tálca és Start menü is csak egy program, amit a Windows bejelentkezés után automatikusan elindít. Ugyanakkor némiképp speciális, mert felhasználónként csak egyetlen példány futhat belőle, valamit alapból elfoglalja a képernyő alsó csíkját úgy, hogy oda más program ne kaphasson területet.

De ez a speciális működésmód nem kizárólagos, bárki írhat ilyen programot, megtettem hát én is (újraírjuk!).

Történt ugyanis, hogy amikor még Windows 98-at használtam, az asztal, start menü és tálca elég haszontalan volt. Az asztalt tele lehetett szemetelni ikonokkal, a start menüben túl sok fölösleges elem volt, a tálcát meg nem használtam semmire. A programokat FAR Managerből indítottam, ha például winampra volt szükségem, beírtam, hogy "wa" (WinAmp), ha böngészőre, akkor "o" (Opera), stb.

A beépített tálca miatti problémákat egycsapásra meg tudtam oldani, ha indításkor a saját programomat, a StartX-et indíttatom el a Windows-zal, így nincsenek ikonok, start menü, tálca. Az asztal végre nagyon minimalista és letisztult volt. Amire viszont szükségem volt: indítani a FAR Managert valamint szabályozni a zenelejátszást. Úgyhogy ezeket a funkciókat beleépítettem, aminek ez lett az eredménye:

A FAR manager indítója melletti balra mutató nyíl a komplett StartX-et összecsukta és csak a kinyitó 10x10 pixeles ikon maradt helyette, lehetett nyugodtan dolgozni. Középen a Winamp által éppen játszott track infói voltak, illetve két oldalt az előző/következő számra váltás. Jobbszélén pedig egy sejtelmes "R" betű: kérdés nélküli azonnali újraindítás.

A githubra három verzió forráskódját raktam fel, a legfrissebb még lock screennel is rendelkezik (ugyanis Windows 98-on le lehetett tiltani az alt+tab és ctrl+alt+del billentyűkombinációkat is). Ezzel a konfigurációval teljesen biztos lehettem abban, hogy senki nem fog a gépem elé ülni és partizákodni.