CV #52het - 52 projekt

FontSelector - betűtípusválasztó / font preview

- 2003 -

Etájban kezdtem el komolyabban foglalkozni weboldalak készítésével (már volt konkrét projekt megbízásom, amiért fizettek!) és elég gyakran felmerült a kérdés a grafikai "tervezésnél", hogy milyen betűtípussal legyenek a képes feliratok megoldva. Segítségül hívva az internetet sikerült összeszednem úgy 3000 féle betűtípust, amiből válogatni tudtam.

Az egyik kézenfekvő megoldás az volt, hogy felinstallálom őket a Windows-ba és egyesével megnézegetem, hogy melyik használható egyáltalán (például van-e benne "ő" és "ű" betű, olvasható-e kicsi és nagy méretben, azonos széles mindegyik betű vagy változó, stb). Szerintem nem kell különösebben körbeírnom, hogy 2003-ban egy Windows XP mit reagál, ha a gyári 30 betűtípus mellé feltelepítek még 3000-et: beleáll a földbe mint egy szög.

Továbbá a méret/ő+ű/fix szélesség kérdést szinte semmilyen értelmes szoftverben nem tudtam gyorsan tesztelni. Ekkor jött az ötlet: egy font preview program, amiben végigpásztázom az aktuális könyvtárban lévő betűtípusokat (installálás nélkül, mert abba a Windows belerokkan): úgy gondoltam, kizárt, hogy ez nem megoldható és szerencsére igazam volt. A Windows-nak ugyanis van egy trükkje, amivel fel-nem installált betűtípusokkal lehet a képernyőre írni.

Némi dokumentáció olvasás után meg is született (az azóta már többször javított és mai napig használt szoftver) a Font Selector.

működés közben

Funkciói az alábbiak:

Forráskód a githubon.