CV #52het - 52 projekt

Programok elrejtése a Windows-tálcáról

- 1999 -

Egy kis előzmény a szoftverhez: 1999-ben az internetezési lehetőség nagyjából az iskolai "sulinetes" hálózatra korlátozódott. Ez akkor 128kbit/sec-es sávszélességet jelentett (tehát megfelelt egy közepes minőségű mp3 bitrátájának, azaz egy 3 perces zene pont 3 perc alatt töltődött le). A sávszélességen ráadásul osztozni kellett az osztálytársakkal is.

A számítástechnika órák általában rövidek voltak ahhoz, hogy érdemi anyagot (dokumentációt, szoftvereket, stb.) lehessen letölteni, nagyon sokszor megesett, hogy az Internet Explorer letöltőablakai még óra végén is 20-10-5%-on álltak. Hiába hagytam ott, a következő osztály azonnal be is zárta ezeket a letöltéseket, tehát ami nem jött le az órán, annak esélye nem volt.


Akkoriban hallottam a módszerről, amivel az asztalon lévő ablakok tulajdonságait lehetett módosítani, pl. legyen-e rajta bezárógomb, fejléc, lekicsinyítőgomb, stb. A dokumentációt alaposabban elolvasva találtam egy olyan módot is, ami egy ablakot "toolwindow" módba teszi.

A "toolwindow" mód arra jó, hogy amikor pl. egy rajzprogramban képet szerkesztesz, akkor az rajzeszközök (vonal, kitöltés, ecset, stb) egy külön ablakban jelennek meg, amit akárhova tehetsz a képernyőn. Viszont azért, hogy a tálcán a rajzprogramnak ne legyen több ablaka megjelenítve, ezek a segédablakok ott nem foglalnak helyet. Például, amikor Word-ben menteni akarsz egy dokumentumot, felugrik a tallózó ablak, de a tálcán nem jelenik meg - ez is hasonló. A toolwindow általában egyébként nem rendelkezik lekicsinyítőgombbal, mert csak a tálcáról tudnád visszanagyítani, ahol meg nincs megjelenítve.

De ez a mód pont jó arra, hogy a letöltőablakjaimat elrejtsem a tálcáról és azonnal le is kicsinyítsem, ezáltal senki nem tudja bezárni azokat, mielőtt a letöltés befejeződik. Így minden, amit le szerettem volna tölteni, probléma nélkül lejött, mivel napközben ritkán voltak a gépek újraindítva - tehát, egy hét múlva ugyanannál a gépnél ott voltak a teljes fájlok.

A programot még ma is használom, bár már teljesen más célra. Vannak ugyanis alkalmazások, amik alapvetően a háttérben kellene, hogy fussanak (pl. konzolból indítható VPN kliens), amik konkrétan zavaróak, hogy a tálcán helyet foglalnak.

C:\>hide | egrep cm[d]
919608: C:\Windows\system32\cmd.exe

C:\>hide 919608
(elrejtés)

C:\>hide 919608 1
(felfedés)

Update 1: emlékeim csalnak, mivel már nincs meg a legutolsó változat forráskódja, nem tudtam visszanézni, hogyan működik, de egy korábbi változatból kiderült, hogy nem is "toolwindow" módról van itt szó, hanem az alkalmazást egy bizonyos SW_HIDE (ShowWindow: Hide) módszerrel lehet eltűntetni a tálcáról.

ShowWindow(handle, SW_HIDE);