CV #52het - 52 projekt

Személyre szabás

- 1999-2004 -

Windows téma

A dolgok, ahogy általában voltak egy számítógépen, ritkán tetszettek. Kezdetben semmilyen programot nem telepítettem pl. a "Program Files" könyvtárba, mert azok ugye elvesznek a Windows újratelepítésekor és ráadásul a C: meghajtón lévő helyet foglalják. Később ezek a szoftverek sokkal integráltabb részei lettek a rendszernek, volt, amelyik telepítés nélkül el sem indult, így lassan elveszett az előny, amit egy Windows-telepítéskor a külön telepített programokkal spórolt idő adott.

A válógatós természetemnek mindenféle dolog áldozatul esett, például a Windows téma, aminek a Win98-ig volt létjogosultsága. Egy "téma" többféle dologból állt össze: kurzorok, háttér, hangok, betöltő és kilépőképernyők (Most már kikapcsolhatja a számítógépet - Kérem kaccsojja' ki), fix asztali ikonok (Sajátgép, Lomtár, stb), betűtípus, ablakszínek.

A témák alapját általában az éppen játszott játékok adták, mert még nem volt annyira elterjedt az internet. Volt viszont ikon és animált-kurzor készítő szofverünk (a MicroAngelo!), amit CD-mellékletekről vadásztunk. Elég sok olyan animált kurzor készült, amit játékokból vágtam ki. (A modern böngészőknek hála helyben ki is próbálható.)

- egy Quake2-ben fellelhető ellenség, a fejével lehet kattintani
- az Unreal logója
- egy Mercedes-jel, precizíós-kurzornak
- verző kurzor
- ez elvileg a Falloutból való kurzor, kimentettem a játékból
- ez csak simán vicces volt homokóra helyett
- ezt valójában egy másik kurzorkészletből loptam, mert tetszett
- készítettem egy teljesen saját kurzorkészletet is, ez belőle a nyíl

A Forsaken téma, ami gyakorlatilag teljes és egységes készlet volt, sajnos az enyészeté lett, sehol nem találom.

DrótPostaGalamb

A szegény ember e-mail kliense, amikor internetelőfizetés ugyan nem volt, de modem és csatlakozó igen, akkor a DPG nevű programmal be lehetett tárcsázni az ő saját behívótelefonszámukra és egyetlen szolgáltatást igénybe venni: a saját levelezőrendszerüket. Ingyen volt, csak a kapcsolási díjat kellett fizetni.2018-ban is működik

Az ajtók mögött a felhasználói fiókok voltak, tehát max 5 cím lehetett egy gépen (vagy trükközve több), valami egyszerű menürendszer és beállítások, stb. E-mail olvasó lényegében.

Mint látható, a kreatív igazgató nem spórolt a grafikai elemekkel, az egész olyan volt, mint egy rajzfilm. Viszont ez így nagy volt, azt hiszem kb. 3-4MB volt csak a grafikai elemeket tartalmazó fájl. Így pedig nem fért fel egy 1.44-es floppyra. Ezt egyébként jópáran panaszolták is, én pedig gondoltam egyet és atomjaira szedtem, kicseréltem minden képet egy sokkal spórolósabb változatra.A "Dark" skin, ami az eredeti 3.5MB helyett csak 150kb

Ebben sok fantázia nem volt, de legalább a mérete kicsi. Ezután próbáltam ötvözni a kreativitást és a minimalizmust, így készült a "Gray Lego" skin, főként 3D Studio MAX-xal.


ismerős a betűtípus? :)


kapcsolódás a DPG szerveréhez

levelek le- és feltöltése

Winamp skinek

Szintén a cd-mellékletes újságok korszakában, a szerkesztők rendszeresen felpakoltak a lemezre a kor legnépszerűbb zenelejátszójához, a Winamphez ún. skineket. Ezek hasonlóképpen, mint a DPG-ben az "előlapok", itt is vizuális módosítást eredményeztek.

A Winamp 3 fő ablakból áll: lejátszó, ekvalizer, számlista. Az egyszerűbb skinek csak a lejátszót ruházták fel, viszont nekem annyira tetszett 1-2 akkoriban, hogy kibővítettem a másik két ablakra is.


az Insomnia még új betűtípust is kapott