CV #52het - 52 projekt

Transport Tycoon DirectX

- 2001 -

Ha emlékeim nem csalnak, akkor a szomszédomtól zsákmányoltam egyszer egy CD-t, amin játékok voltak. A borítóján egy 4x4-es felosztású rácsban 16 játék képe volt felsorakoztatva, sajnos a google már nem ad egyetlen találatot sem a témában.

Ezen a CD-n volt egy telepítőprogram, a borító belső felén pedig volt a 16 demo(!) játék telepítőkódja. Az egyszeri felhasználónak nem is volt szüksége többre: kód beír, játék installálva. Ebből a szériából nagyon sok variáció készült, mindegyiket pénzért lehetett megvenni, attól függetlenül, hogy mindegyik csak demo változat volt.

Kicsit böngészve a CD tartalmában egy halom 12345678.dat jellegű fájt találtam, ami így önmagában nem mond senkinek semmit, biztos valami "adat". A fájlok tartalmát vizsgálva viszont meglepő felfedezést tettem: ezek mindegyike egy tömörített fájl. Azaz, minden .dat fájl egy-egy játékot tartalmaz. A lemezen volt ebből hozzávetőleg 400 darab. Tehát a gyártó olyan trükkös volt, hogy fogott egy lemezt, amin van 400 játék, lemásolta végtelen mennyiségben és ezekből csak 16 kódját tette a borítóra, de a lemez minden egyes változata pont ugyanazokat a játékokat tartalmazta. Genious.

Kis leleményességgel tehát egy CD áráért 400 válogatott demo játékhoz lehetett jutni. Nekem pedig megvolt az elfoglaltságom három nyárra. Az ABC sorrendben haladás nem tűnt hasznosnak, nagyon sok gagyi játékba futottam bele, így elkezdtem fájlméret szerint csökkenő sorrendben haladni. Hát így már sokkal jobb eredményt értem el, jobbnál jobb játékok jöttek: Descent, Doom, stb, persze mind demo, dehát a semminél több.

Egyszercsak elértem ehhez az eddig számomra teljesen ismeretlen játékhoz: a Trasport Tycoonhoz. Gyakorlatilag azonnal beszippantott, képes voltam reggeltől estig (szó. szerint.) ott ülni előtte és építeni a vasútvonalat a szénbányák és az erőművek között.

Kicsit később beleakadtam a Deluxe változat demojába is, így a három nyárból kettőn a TT játékok adták a programot.

Teltek az idők, lett jobb számítógépem, nagyobb felbontású monitorom, Windows-om, a TTD pedig nem tudta mindezeket rendesen kihasználni. A sok használat közben kiesett pár hiba is a programból. Mit teszek ilyenkor? Újraírom! Méghozzá úgy, hogy DirectX-et használjon megjelenítésre!

Az eredmény pedig:Idő közben világossá vált, hogy nem nőttem még fel a feladathoz, így ebben az állapotában abban is hagytam. Legutolsó változat a githubon.

Kész szerencse viszont, hogy mások érezték magukban az erőt és megcsinálták helyettem: 2003-ban megszületett az OpenTTD, ami gyakorlatilag a mai napig folyamatos fejlesztés alatt van és lesz egyre jobb minden változattal. Nagyon kell vigyáznom viszont, hogy véletlenül se indítsam el, mert megint magával ránt fél évre.