CV #52het - 52 projekt

bazMAG - a helyi lemezújság

- 1999-2002 -

Először érdemes tisztázni a lemezújság (diskmag) fogalmát: jobbára floppy lemezen terjesztett, lelkes amatőrök által írt, tematikus cikkekből álló, többé-kevésbé rendszeresen megjelenő digitális kiadvány. Az egyik leghíresebb ilyen magyar diskmag a Terror News volt, még 1989-ben indult és kb. 80 szám jelent meg. Ezen kívül nagyjából 500 másik ismert és kitudja mennyi ismeretlenségben maradt magyar és külföldi lemezújságot tart nyilván a scene.org archívuma. Van, amelyik csak 1 kiadást ért meg, de vannak hosszabb életűek is.
Kézről-kézre terjedtek, mivel abban az időben az internetpenetráció még nagyon alacsony (vagy semmilyen sem) volt.

A bazMAGot két osztálytársam alapította gimnáziumban és annyira megtetszett az ötlet, hogy részt akartam benne venni, sikerült még az első kiadás előtt beszállnom.

A cikkek elég széles érdeklődési körökből születtek, voltak technikai jellegűek, filozofikus, irodalmi témájúak (versek, kisebb novellák), volt rendhagyó chat-jellegű "cikk", viták bizonyos témákról, más forrásból átvett érdekes cikkek, mellékletek.


egy átlagos cikk fejléce az első kiadásból

Az újságnak volt egy formája, kerete, amiben a cikkek megjelentek. Minden számban taglalva voltak a szerzői jogok, elérhetőség (impresszum), cikkek és mellékletek listája, leírása és egy "intro", hogy mire számíthatsz az aktuális számban.

A kiadásokhoz MeetsCow készített egy DOS-os olvasóprogramot, ami segített navigálni a cikkek között és megjelenítette őket. A második számtól ebben már voltak szövegformázási lehetőségek is (leginkább színezés), a 6. számtól pedig az én gondozásomban windows-os olvasót is kapott a mag. Mindkét olvasó tudott zenét lejátszani a háttérben (a zene az újság egyik melléklete volt).A bazMAG DOS-os olvasója a 2. kiadáshoz


A bazMAG rettentő komoly Windowsos olvasója a 16. kiadáshoz

A bazMAG végül, ha jól emlékszem 17 kiadás után médiumot váltott és elkezdett interneten megjelenni, ahol már nem volt rendszeres kiadási kényszer, továbbá az írókat többfelé fújta a szél (továbbtanulás, munka, stb.) és rövidesen vége lett.