CV #52het - 52 projekt

Betűtípusok

- 1998-2011 -
fontmania, ttf

Ha emlékeim nem csalnak, akkor egy PCX vagy Új Alaplap CD-mellékleten bukkantam rá egy szoftverre, amint FontMania-nak hívtak. Ezzel lehetett a karakteres képernyő betűit átszabni, mutatom:

A FontMania

Gyakorlatilag fölösleges is körbeírnom, hogyan működik, mert az is rajta van a képen. A lényeg, hogy nagyon egyszerűen lehetett használni.

1998-ban ezzel találtam fel a Courier New-t DOS-ra :)

Első saját betűtípusom, az "skfont" - sk, mint saját kezűleg, such wow.

Annak idején mindenféle elektronikus kütyüvel is foglalkoztam (tranzisztor, led, ellenállás, digitális kijelző, satöbbi), amiből ihletet kaptam más betűtípusokra is:

Digi font 8x16 méretű karakterekkel

Digi font 8x14 méretű karakterekkel

A FastTracker II nevű zeneszerkesztő programmal sokat játszadoztam, több-kevesebb sikerrel (2 héttel ezutáni poszt szól majd róla), annak például egészen egyedi betűtípusa volt, így átültettem azt is a karakteres képernyőre.

A FastTracker II betűtípusa, tetten érhetők az skfont-ból maradt karakterek

Ha valaki emlékszik a HWiNFO nevű programra, annak is volt egy saját betűtípusa, ami azért tetszett, mert kevésbé volt "serif" jellegű, mint a klasszikus konzol betűje.

A HWiNFO betűtípusa

Végül készítettem az SKFONT-ból egy 8x8-ast is a 8x16-os mellé:

SKFONT 8x8 aka. thin8x8

Mindezek után megérkezett a Windows korszak, és bár sokat használtam FAR Managert és egyéb karakteres programokat (PuTTY, stb), sajnos a beépített grafikus fix-szélességű betűtípusok vizuális csalódásnak hatottak a remek konzolosokkal ellentétben. Volt ugyan "fixedsys" és hasonló szörnyek, de azokra még rosszabb volt ránézni, mint a vektoros társaikra.

Ekkor (2003-ban) fogalmazódott meg bennem először az, hogy a klasszikus konzol betűtípust megalkossam Windowsra (mert az interneten nem voltak, csak hitvány másolatok). 2003-ban nem volt annyira egyszerű TTF fájlokat szerkeszteni és létrehozni, ezért én úgy döntöttem, hogy a Lucida Console-t veszem alapul és módosítom betűnként, amíg a kívánt eredményt el nem érem. Erre a feladatra az FCP-t (Font Creator Programot) használtam, ami elég vegyes eredményeket hozott, már csak azért is, mert a tipográfia szót még csak nem is ismertem. Szóval lett egy Frankenstein.ttf, ami némiképp használható volt arra, amire nekem kellett. Sok hibája ellenére évekig használtam, egy kis szünetet a "Consolas" betűtípus megjelenése hozott, ugyanis ez volt az első, amit a vektorosok közül szívesen használtam a karakteres programokban.

Majd ezt is meguntam és elhatároztam, hogy rendesen megcsinálom a Classic Console-t, amiben vannak ékezetek, cirill és görög betűk, egyszóval akár mindenre is használható. Fogtam tehát a DOSBOX-ot és a VirtualBoxot és készítettem képernyőképet minden kódlapról, ami fellelhető volt egy alap DOS 7.0 installban. Időt nem kímélve megszületett az eredményt 2011-ben, amit máig minden karakteres alkalmazásban és fejlesztőeszközben használok.

Classic Console TTF Font

(*nem kell aggódni, van benne rendes ő és ű is, csak ez a preview program [amiről a poszt kb. 5 hónap múlva születik meg] még nem tudja a unicode-ot)

A betűtípusnak készítettem egy microsite-ot is, ami felsorol néhány tipikus felhasználást és megmutatja hogy néz ki. A megjelenése után 5 évvel valami oknál fogva rákerestem a Google-ben, és döbbenten tapasztaltam, hogy egy halom helyre beszivárgott és meg van hivatkozva, manapság is napi 70-80 látogató érdeklődik iránta.

Itt van például egy szintén zenész de facto "Programming font comparison" aloldala.
Itt egy ReactOS thread-ben említik meg.
Found it!
Dan Skatov hozott össze egy szubjektív kóder betűtípus-összehasonlítást, néhány javítás neki köszönhető.
Unity thread a MonoDevelop beállításával kapcsolatban.
Best of both worlds., ahol valaki azt hiszi, hogy ez a betűtípus a Win10 része :)
Khanin programming tools.

Idő közben születtek más betűtípusok is. 2006-ban például a Simple Cube:

Simple Cube TTF Font

2009-ben alapítottam egy céget Webdraft Kft. néven, aminek arculatát először kizárólag a logó jelentette, de később egy pár órát rászánva készült egy betűtípus, amiben a cég neve szépen néz ki és vektoros jellegéből adódóan tetszőleges méretre skálázódhat és afféle vízjelként is funkcionált hivatalos iratokon.

Webdraft TTF Font, csak a legfontosabb karaktereket tartalmazza

Minden itt említett betűtípus letölthető a GitHub accountomról.