CV #52het - 52 projekt

"billgyak" - billentyűzet gyakorló

- 1999-2002 -
turbo pascal

Általános iskolában nagyon sok számítástechnikaórát azzal kezdtünk, hogy 5-10 percet gyakoroltuk a betűket minél gyorsabban és pontosabban lenyomni a billentyűzeten. Volt erre egy program is, "billgyak.exe" - így kellett futtatni. Szóba sem került, hogy mi az a gépírás, hogy vakon gépeljünk vagy, hogy mit jelent az f és a j billentyűkön lévő kis pöcök. Egyszerűen csak megpróbáltuk minél gyorsabban lenyomni azt a gombot, ami a képernyőn egy karakteres felületen megjelent. Akiket ez érdekelt, az versenyzett is, persze tét nélkül, de hamar kiderült, hogy ki fogja a jövőben a legtöbbet nyomkodni a klaviatúrát.

Miután elhagytam az általános iskolát, már nem tudtam beszerezni ezt a programot, de az az ötletem támadt, hogy megírom saját magamnak. Készült is három változat a gépelés gyorsaságának és pontosságának javítására.

Forráskódok: "billgyak" @ Github, Turbo Pascallal lefordítva, DOSBOXban kiválóan működnek, épp kipróbáltam.

Első változat (go.pas): a képernyő közepére 5 körben 10-10 betűt rajzol, majd összesíti az eredményt.

Második változat (billgyak.pas): Hasonlóképpen működik, mint az első, de már nemcsak az angol ABC betűit, hanem magyar ékezetes betűket, speciális karaktereket és számokat is sorsol, valamint egy kör 20 betű.

Harmadik változat (bill2.pas): generál egy 40 karakteres "szót", amiben hasonlóan a valódi szavakhoz, magánhangzók és mássalhangzók váltják egymást. Az X lenyomása után a szót be kell gépelni, a program pedig csak az idő méri. Ez már sokkal inkább hasonlított az igazi gépeléshez, ahol nem egy megjelenő betűt kell ismételni, hanem egy egész szót kellett leírni, akár fejből, akár a képernyőről jött.

Éppen a napokban botlottam bele a céges chaten a TypeRacer-be, ami továbbfejleszti ezt a gondolatmenetet, próbáld ki, neked mennyi a rekordod?