CV #52het - 52 projekt

A logó evolúciója

- 1998-2007 -

Miért kell egy embernek logó? Igazából nem kell, amiért mégis lett, hogy amikor elkezdtem Delphiben programozni és naponta használatos alkalmazásokat készíteni, akkor elég amatőrnek tűnt a Delphi alkalmazás alapértelmezett ikonjait használni mindenhol. Ezekről van szó (verziónként különböztek általában):

Csak egy ilyen készletet sikerült az interneten fellelnem.

Ez azért érdekes, mert akár a tálcára teszel egy alkalmazást, akár a címsor elején jelenik meg az ikon, mindenhol a gyári jelenik meg. Olyan ez, mint amikor a nálad nagyobb vállalkozás hivatalos e-mail címe freemail.hu-ra végződik: igénytelen.

Mivel a Delphinek volt egy beépített ikonkészítője (bár elég egyszerű volt), egyhamar neki is láttam elkészíteni a saját ikonomat, hogy kitűnjek a tömegből. Valami találót, mondjuk egy CD lemezt, ha már deejayy (meme.genious).

Íme az első változat:

Ez, kérem, 16 színű ikon (.ico) fájlként készült el, 100%-ban kézműves (tehát pixelenként van megrajzolva).

A következő változat is hasonló gonddal készült, kicsit már konszolidáltabb, letisztultabb formában:

Ezután felfedeztem, hogy vannak célszoftverek, amik nálam sokkal szebben meg tudják oldani a színátmenetet akár radiális mintában is.

Retina-ready ikon 2002-ből ;]

Ez egy tisztán elméleti kísérletezés egy új logó forma után kutatva 2007 körül:

Ez a logo túl bonyolultnak tűnt, kétszínűben nem adja ki annyira jól, ikonméretben (16x16-ban) pedig egyáltalán nem kivehető.

Ezután elkezdtem kísérletezni a betűkkel, formákkal, hogy melyik alkalmas ki a kis "d" és kis "j" betűk megjelenítésére viszonylag értelmesen. Végül a vessző karakternél maradtam, mert egyik irányból be lehet látni a "d"-t, 180 fokkal elfordítva pedig a "j"-t.

Ezeken azért még egyszerűsítettem és ez lett a végleges változat:

Ugyanúgy kivehető fekete-fehérben:

És ikonméretben is:

Delphi programokat ugyan már nem nagyon készítek, de a weboldalak ikonjaként felhasználom. Ezen kívül mindenféle szolgáltatások avatarjaként is be szoktam állítani (twitter, github, stb).