CV #52het - 52 projekt

Gesture Launcher, második - sajnos félbehagyott - Android alkalmazásom

- 2012 -

A minimalizmusra való törekvésem meglehetősen széles skálán mozgott, volt, amikor komplett pilótafülkével dolgoztam, de volt úgy, hogy a tálcát és az asztali ikonokat is teljesen eltűntettem.

Felbátorodva a korábbi CellEvent android alkalmazáson, fejembe vettem, hogy csinálok egy speciális "launchert" a telefonra. A launcher lényegében a "kezdőképernyő", "asztal", "indítóképernyő", nem is tudom hogyan nevezik a magyar köznyelvben, ha egyáltalán. Szóval itt vannak az alkalmazások ikonjai, ikoncsoportok/mappák, widgetek, innen lehet minden indítani, elérni.

Kis történelmi visszatekintés: elég sokáig használtam az Opera böngészőt, aminek volt egy egyedi funkciója: rajzolással lehetett vezérelni. Például ha le akartam tenni tálcára, akkor a jobb egérgombot nyomva tartva a jobb felső sarokból a bal alsó felé húztam egy közel egyenes vonalat: /. Ha fentről lefelé húztam egy függőleges vonalat (|), akkor új fület nyitott, és a többi. Ez egyébként olyannyira megtetszett, hogy - bár már Operát nem használok, de - azóta is mindig van egy ilyen szoftver telepítve a gépeimen és ugyanezekkel a rajzolós módszerre (gesztusokkal) vezérlem az alkalmazásokat - nagyon jó hatékonyságnövelő eszköz.

Mivel az érintőképernyős telefonokon sokkal jobban adja magát a "rajzolás", mint olyan (ugye számítógépen elég esetlenül lehet ténylegesen, egérrel rajzolni), az Androidban már rendszerszinten lehet kezelni az ilyen "gesztusokat".

A fenti dolgok együttálása okán elkezdtem dolgozni egy olyan kezdőképernyőn, amin lényegében semmi nincs, még a háttérkép is sima fekete, és rajzolt gesztusokkal lehet például alkalmazásokat indítani vele: azaz, rajzolok egy O betűt és elindítja az Opera böngészőt, rajzolok egy A betűt és listázza az alkalmazásokat.

Annyi biztos, hogy illetéktelenek meglehetősen körülményesen tudták volna használni a telefonomat :)