CV #52het - 52 projekt

Torrent multiplexer

- 2009 -

Ha mondanom kellene egy kedvenc zenei stílust - az elektronikuson belül -, minden bizonnyal a Drum & Bass-t mondanám. Valamikor 2000 környékén találkoztam vele először, Ed Rush & Optical egyik korai albumával, a Wormhole-lal. Úgy fogalmaznék, nem voltam még elég érett ahhoz, hogy értékeljem, így csalódottan elfordultam ettől az iránytól (vissza a hardcore/happy rave irányba). Azonban egy évvel később, az E-Z Rollerz - Weekend World nagyon magával ragadott, az egész album máig az egyik kedvencem.

Ugorjunk egy pár évet, mialatt a bH és Endless (vagy Skyline? mi volt előbb?) tagságom már megalapoztam, körülnéztem az amatőr szcénában itthon és külföldön, kóstolgattam a technológiai határokat, ami a torrent protokollt illeti.

Szóval eljutottunk 2008-ig, amikor a D&B is már a mindennapjaim része volt, általában havonta végigfutottam a DrumAndBass.pack.<év>.<hónap>-<releasecsapat> nevű gyűjteményeken a legújabb megjelenésekért.

Sajnos azonban elkezdtek ritkulni ezek a csomagok, néha hiányosak is voltak, így kénytelen voltam a saját kezembe venni a remek zenék felkutatását. Maga a megjelenési lista könnyen hozzáférhető volt, kiadók által publikált címek, ez a része sima ügy. A komplikáltabb, megtalálni az ezekhez tartozó anyagot - és itt jön képbe az említett trükk.

Mi az a torrent tracker igazából?

(az analógia nagyon le van egyszerűsítve a lényeg érdekében)

Képzeljünk el egy könyvtárat, amiben van egy csomó fénymásológép meg még annyi olvasni vágyó ember, akik rohangálnak a könyvek között. Mindenki épp azon tevékenykedik, hogy a könyvet, amit kinézett magának, teljesen megszerezze és hazavigye. De egyik könyv sem teljes, ugyanis laponként lehet fénymásolni és van olyan könyv, aminek a lapjai több különböző embernél vannak - mindegyik épp magának másolja. Állandóan megkérdezni az összes embert, hogy kinél mik vannak, körülményes, erre való a könyvtáros, aki karba tett kézzel, gyors szemmozgással azt figyeli, hogy ki éppen milyen lapot másol, melyik könyvből, hányadik oldalt és hogy áll vele. Na ő a tracker.

Tehát ha nekem kell egy könyv, a tracker tudja megmondani, hogy annak a lapjai éppen kinél vannak (ők a peer-ek: leecherek és seederek).

Ha távolabbról nézzük, egy elég nagy városban több könyvtár is lehetséges. Elképzelhető, hogy egy könyv nincs is meg abban a könyvtárban, ahova éppen benéztünk, de megvan pár másikban. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, az ottani könyvtárosokat (trackert) is meg kell kérdeznünk a könyvről.

Na erre való a Torrent Multiplexer

Azaz, szükségünk van egy könyvre (akár még tudhatjuk is, hogy melyik könyvtárban lelhető fel), viszont azért, hogy megfelelően gyorsan haladjunk, az összes könyvtárat végigkérdezzük, így lényegében sokkal több forrásból tudjuk megszerezni a kívánt anyagot.

A Torrent Multiplexer tehát egy küldönc, aki végigkérdezi az összes könyvtárost, hogy mely személyeknél vannak a könyv lapjai és ad egy listát. Több könyvtárból sokkal több ember elérhetőségét kapjuk meg, a végén pedig optimálisan egy jóval nagyobb listából válogathatunk, mintha csak egyetlen könyvtárban keresgélnénk. Ennek eredményeként sokkal nagyobb esélyünk van a ritkább dolgok beszerzésére is.

Hát így

A lelkesedésem kicsivel több, mint egy évig tartott, szorgalmasan gyűjtögettem a zenéket, szerveztem őket havi packokba és válogattam magamnak a legjobbakat. Azután előfizettem spotify-ra és a zenefogyasztásom egészen más irányt vett.

Sajnos nem voltam túl alapos, amikor tettem-vettem a fájlokat, úgyhog fogalmam sincs merre kevertem el a forráskódot, de a protokol egyszerűsége miatt bárkinek maximum egy ujjgyakorlat lenne a reprodukálása.