CV #52het - 52 projekt

Warzone 2100 mentett játék szerkesztő

- 2000-2005 -

A korábbi írásokból már kiderül(hetet)t, hogy a számítógépes játékokban az ízlésem viszonylag monoton: az FPS stílusúakat szeretem (belső-nézetes lovöldözős, ha úgy tetszik).

Volt azonban egyetlen, de tényleg egyetlen olyan stratégiai játék, amit szintén végigjátszottam: a Warzone 2100. Ez volt szinte az első olyan stratégiai játék, amit 3D-ben teljesen körbe lehetett forgatni, ráadásul a sereg "multitaszkos" volt: attól, hogy mozogtak még tudtak közben lőni (a kor stratégiai játékaiban ez az extra nem mindig volt implementálva). A játékot még ma is fejlesztik (2 napja volt legutóbbi módosítás), de már nem a cég, amelyik kiadta, hanem a közösség, mivel a forráskódja nyitott lett.

Bővebben a játék weboldalán, ahonnan ingyenesen letölthető és játszható teljes pompájában (sőt, azóta további extrák és javítások is készültek hozzá).

De 2000 környékén sajnos még csak a fizetős, zárt változat volt elérhető, ami sokkal ellenállóbb volt a módosításokkal szemben. Nekem viszont feltett szándékomban állt a játékot kicsit megpiszkálni, pontosabban olyan funkciókhoz jutni, amik normál esetben nem voltak benne.

A stratégia játék lényege, hogy bázist és sereget építve egységeinket az ellenfél (vagy egy egyéb megszerzendő tárgy) felé vezényeljük és a kitűzött célt elérjük. A Warzone-ban az egységeket (főként tankokat) saját magunk rakhattuk össze: milyen futómű, test és fegyver alkossa.
Volt egy speciális fegyver a játékban, ami nem gyengítette az ellenfél egységeit, hanem "hackeléssel" a saját oldalára állította azt. Tehát az ellenség felé küldött megerősített, gondosan felépített egység rövidesen a saját ellenségünkké tudott válni. Ebben a dologban csak az a hallatlan, hogy ilyen fegyvere csak a számítógép által irányított "játékosnak" volt.

Ennek megkerülésére találtam ki azt, hogy a játékmentésben átkapcsolom azt, hogy ezt a fegyvert ne csak a számítógép építhesse, hanem én is. És, ha már ott voltam, hogy belepiszkálok a játékmentésbe, minden elérhető építőelemet kapcsolhatóvá tettem.

Forráskód githubon, habár az új mentésekkel valószínűleg már nem működik.