Ti hogyan intézitek a bevásárlást?

Vávává, először leírom, mi hogyan. A bevásárlás nálunk két ütemben zajlik az időoptimalizálás miatt:

  • havi kiszállítás egy nagy áruházlánctól
  • heti bevásárlás a közeli piacról és/vagy kisebb boltból

Előbbihez van online kosár, azt jellemzően gép előtt rakjuk össze. Viszont utóbbi egy egészen más tortúra: minden héten azonos napon, vacsora közben átbeszéljük a következő heti menüt és összeírjuk, hogy ahhoz mit kell beszerezni. Az ötletelés a hosszabb rész, de a folyamat szempontjából nem annyira érdekes, mert ami utána jön, az segít igazán a tényleges bevásárlásban.

A szükséges tételeket felírjuk egy listára, egyik-másikhoz mennyiséget vagy egyéb megjegyzést is, majd sorbarendezem aszerint, hogy a piacra/boltba érve milyen sorrendben érdemes őket összeszedni a gyors haladás érdekében. A piacon néha (legyek már őszinte: gyakran) előszedem a listát és pipálom azt, ami már megvan valamint ellenőrzöm, hogy mit hagytam ki. Ha a körút után marad még valami a listában, amit mégsem sikerült kapnom, abből csinálok egy új listát, valószínűleg a boltból fogom beszerezni pár nappal később.

Vannak tételek, amiket csak a piacról szerzek be és vannak olyanok is, amiket csak a boltból, de akad bőven vegyesen is.

Havonta egyszer-kétszer leugrom valami junk foodért egy közeli gyorsétterembe, abból is listát csinálunk, mert nem akarom fejben tartani és aztán elrontani.

Ennél ritkábban előfordul, hogy valami speckó szakboltba kell mennem (mondjuk elektronikai üzlet, barkácsbolt, bútorbolt, gyógyszertár, stb.).

A fő szempont ilyenkor az, hogy a kenyér, a hamburger és a gézlap lehetőleg ne kerüljön egy kategóriába, mert egyáltalán nincs értelme, viszont a saját kis kontextusukban előfordulhatnak többször is (ergo szeretném, ha kéznél lenne a lista írásánál).

Sosem gondolnám azt, hogy a bevásárlás intézése mindenkinél ugyanúgy történik. Ebből kifolyólag azt sem hiszem, hogy egyetlen alkalmazással mindenkinek lehet segíteni ebben. Akinek viszont hasonló a rutinja, mint nekünk, annak hasznára lehet, amit nemrég csináltam.

Ez már a harmadik változata a GrocerAI nevű webappomnak, az első kettőt csak mi használtuk, de az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtve újraírtam olyan módon, hogy ne csak a mi dolgunkat könnyítse meg, de mások is tudják használni.

A tervezés - tőlem szokásosan - papíron kezdődött:

Majd egyből a webes technológiákhoz nyúltam:

És, hogy mi benne az "AI"? Elegendő használat után, ha kiismerte a rutinodat, azokat a tételeket teszi a lista elejére, amik a legvalószínűbben benne kell legyenek a következő bevásárlásban.

Ez egy webapp, amit ki lehet tűzni a mobilok launcherébe is, ergo böngésző-sallang nélkül, teljes képernyős appként tudja magát megjeleníteni.

Már egy szűk körben béta-teszteljük, de kíváncsi lennék a te visszajelzésedre is, mennyire jött be, mit változtatnál.

Innen kattinható: https://grocerai.cv.co.hu/